Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Ετσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Τα κατάγματα μπορεί να εμφανιστούν με ή χωρίς πτώση του ασθενούς και συνήθως συμβαίνουν στα οστά του άνω άκρου (κυρίως στον καρπό), στον αυχένα του μηριαίου οστού, στη σπονδυλική στήλη, αλλά και αλλού. Στην οστεοπόρωση η πυκνότητα των οστών (BMD = Bone Mineral Density) μειώνεται, η μικροαρχιτεκτονική των οστών αλλοιώνεται και η ποσότητα, καθώς και η ποικιλία των μη-κολλαγόνων πρωτεϊνών στα οστά μειώνονται.

Η πάθηση αυτή είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση , λόγω της παύσης της προστασίας που προσφέρουν στη γυναίκα τα οιστρογόνα , αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στους άνδρες. Επίσης υπάρχει και η δευτεροπαθής οστεοπόρωση που είναι αποτέλεσμα διαφόρων παθήσεων, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, η θαλασσαιμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μεταμόσχευση οργάνων, η γαστρεκτομή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διάφορες νεφρικές νόσοι, το AIDS, ενδοκρινολογικές, γενετικές νόσοι, κ.ά. Επίσης, η μακρόχρονη ακινησία (π.χ. λόγω τραυματισμού ή παράλυσης ή τοποθέτησης κάποιου γύψου ή κατάθλιψης) καθώς επίσης και η γεροντική ηλικία συνήθως συνοδεύονται από οστεοπόρωση.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία), σταδιακή απώλεια ύψους λόγω καταγμάτων στους σπονδύλους που συνήθως συνοδεύονται και από χαρακτηριστική κύφωση (κλίση του κορμού προς τα εμπρός). Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με τη λήψη επαρκών ποσοτήτων ασβεστίου και βιταμίνης D, άσκησης, αποφυγής καπνίσματος, αλκοολούχων ποτών και υπερβολικών ποσοτήτων καφέ ιδιαίτερα στην ηλικία που αναπτύσσεται ο σκελετός .

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση οστεοπόρωσης. 
Η κινησιοθεραπεία   είναι το πιο σημαντικό φυσιοθεραπευτικό μέσο τόσο για  πρόληψη όσο και για την θεραπεία της οστεοπόρωσης. Είναι αναγκαία και πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα θεραπευτικά στάδια ανεξάρτητα από την ηλικία και τη φυσική κατάσταση του ασθενή. Για κάθε τύπου οστεοπώροσης η πιο ακίνδυνη και πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η μέθοδος με νάνο μαγνητικά πεδία Papimi® η οποία βοηθάει στην αύξηση του οστίτη ιστού 

Αιτίες της οστεοπόρωσης

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για απώλεια οστικής μάζας και οστεοπόρωση είναι πολλοί. Για μερικούς από τους παράγοντες αυτούς μπορούμε να λαμβάνουμε μέτρα πρόληψης και έτσι να απομακρύνουμε τον κίνδυνο της νόσου. Για άλλους παράγοντες, αυτό είναι αδύνατο.

Μεταξύ των παραγόντων που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι:
Το φύλο: Οι γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση συχνότερα από ότι οι άνδρες
Η ηλικία: Η αύξηση της ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση
Το σωματικό ανάστημα: Οι μικρού αναστήματος και λεπτές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση
Οικογενειακό ιστορικό: Υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση για την οστεοπόρωση. Εάν ένα μέλος μιας οικογένειας προσβληθεί από οστεοπόρωση ή παρουσιάσει κάταγμα, οι πιθανότητες ένα άλλο μέλος της ίδιας οικογένειας να πάθει το ίδιο είναι αυξημένες.
Εθνική προέλευση: Οι λευκές και οι Ασιατικής προέλευσης γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο. Οι γυναίκες μαύρου χρώματος και οι γυναίκες Ισπανικής προέλευσης έχουν λιγότερο κίνδυνο 

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοπενία και οστεοπόρωση όπως:

Ορμόνες του σεξ: Τα χαμηλά επίπεδα στο αίμα των οιστρογόνων λόγω ανωμαλιών της περιόδου ή εξαιτίας της εμμηνόπαυσης είναι αιτία οστεοπόρωσης στις γυναίκες. Στους άνδρες όταν η τεστοστερόνη στο αίμα είναι χαμηλή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος προσβολής από τη νόσο
Νευρική ανορεξία: Διατροφική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων και οστεοπόρωση
Ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D από τη διατροφη
Φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης όπως τα κορτικοστεροειδή
Μειωμένη σωματική άσκηση, καθιστική ζωή και παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι είναι καταστάσεις που εξασθενούν τα οστά
Το κάπνισμα δε βλάπτει μόνο τους πνεύμονες και την καρδία αλλά και τα οστά
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας και κατάγματα

Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης
Η απώλεια οστικής μάζας δεν προκαλεί συμπτώματα. Η οστεοπόρωση εξελίσσεται αθόρυβα.
Η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν προκαλείται κάταγμα για κάποιο λόγο όπως πτώση, στραμπούληγμα ή κτύπημα
Παράγοντες που επιδεινώνουν την οστεοπόρωση:
α) Το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.
β) Κάποια φάρμακα σε χρόνια χορήγηση και μεγάλες δόσεις (κορτιζόνη, αντιεπιληπτικά, πραζόλες κα).
γ) Η ακινησία