Χειροπρακτική με Lojer manuthera


«Ο όρος είναι ελληνικός και σημαίνει «πράττω διά των χειρών». Είναι η τρίτη μεγαλύτερη θεραπευτική επιστήμη στον κόσμο, μετά την Ιατρική και την οδοντιατρική. ». Πρόκειται για την επιστήμη της υγείας που ασχολείται με τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη των μηχανικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς και με τις επιπτώσεις της στο νευρικό σύστημα και γενικά στον οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, το νευρικό σύστημα επανέρχεται στην κανονική λειτουργία ,  γεγονός που βοηθάει τον οργανισμό να ανακτήσει την έμφυτη ικανότητά του για αυτοθεραπεία. Η χειροπρακτική, επεμβαίνοντας διορθωτικά με ειδικούς χειρισμούς μπορεί να προλάβει τις διάφορες ασθένειες, διατηρώντας ή επαναφέροντας την σπονδυλική στήλη στη φυσιολογική της κατάσταση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει με επιτυχία παθήσεις όπως :

Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν κάποιον στον χειροπράκτη;
 • Η κακή στάση του σώματος στον χώρο της δουλειάς
 • Δυσκαμψία
 • Μακρόχρονη και έντονη εργασία
 • Έλλειψη άσκησης
 • Το συναισθηματικό άγχος
 • Κούραση
 • Οσφυαλγίες και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος
Τι είναι αυτό το "κρακ" που ακούγεται κατά τη διάρκεια των ανατάξεων της χειροπρακτικής;

Όσοι έχουν δοκιμάσει τη χειροπρακτική θυμούνται πολύ καλά τον ήχο που παράγεται από τους χειρισμούς του θεραπευτή, το χαρακτηριστικό «κρακ» των οστών που ανατάσσονται. Ούτε τα οστά τρίβονται, ούτε οι αρθρώσεις. Πρόκειται για φυσαλίδες αέριου αζώτου. Κάθε  άρθρωση του ανθρώπινου σώματος εμπεριέχει ένα λιπαντικό υγρό που διευκολύνει την κίνηση και μειώνει την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Μέσα σε αυτό το υγρό, μεταξύ άλλων, υπάρχει και άζωτο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πίεσης εντός της άρθρωσης, το άζωτο είναι διαλυμένο στο υγρό, (όπως το διοξείδιο του άνθρακα είναι διαλυμένο μέσα σε ένα κουτάκι αεριούχου ποτού). Κατά την ανάταξη αποσυμπιέζεται (ελευθερώνεται)  η άρθρωση, και το άζωτο διαχωρίζεται από το υγρό διάλυμα με την μορφή φυσαλίδων, που παράγουν το χαρακτηριστικό "κρακ" (και πάλι, όπως όταν ανοίγουμε ένα κουτάκι αεριούχου ποτού και αυτό αφρίζει). Καθώς σταδιακά επανέρχεται η φυσιολογική πίεση στην άρθρωση, οι μικροσκοπικές φυσαλίδες διαλύονται ξανά στο ενδαρθρικό υγρό. Ο αρθρικός αυτός ήχος δεν εμπεριέχει κανέναν κίνδυνο. Συχνά μάλιστα αποτελεί ένδειξη για τον χειροπράκτη ότι κινητοποίησε επαρκώς την άρθρωση. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι χειρισμοί του θεραπευτή δημιουργούν επιπλέον διάχυτη ευφορία, σαν ελαφριά μέθη!

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Εξαρτάται. Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να λυθεί μέσα σε 1-2 συνεδρίες. Υπάρχουν όμως και παθήσεις που χρήζουν αγωγής 10-15συνεδρίων. Σε γενικές γραμμές, 7-8 συνεδρίες είναι αρκετές για τις περισσότερες των περιπτώσεων. Από την πρώτη επίσκεψη όπου θα γίνει συνεκτίμηση της κατάστασης, του ιστορικού και των εξετάσεών σας, θα μπορούμε να σας πούμε περίπου πόσες συνεδρίες θα χρειαστείτε.

Διάρκεια  
Ανάλογα με το είδος και το μέγεθος του προβλήματος διαμορφώνεται και η διάρκεια της θεραπείας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως μία συγκεκριμένη κατηγορία από οξείες οσφυαλγίες, που μπορεί να χρειάζονται μόνο μία συνεδρία. Μπορεί όμως να χρειαστούν πέντε, ακόμα και δέκα συναντήσεις με το θεραπευτή. Συνήθως πραγματοποιείται μία συνεδρία την εβδομάδα, αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε περιστατικό. Επίσης, κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργείο ή παράλληλη παρακολούθηση και από έναν άλλο γιατρό. Η συντήρηση συνήθως περιλαμβάνει μία συνάντηση το μήνα.

Πότε να την αποφύγετε
Η χειροπρακτική δεν πρέπει να εφαρμόζεται όταν:
 •     Υπάρχουν κατάγματα στη σπονδυλική στήλη ή εξαρθρώσεις που έχουν πλέον παγιωθεί.
 •     Αντενδείκνυται σε περιπτώσεις βαριάς οστεοπόρωσης
 •     Σε φυματιώσεις των οστών
 •     Σε μεταβολικές νόσους
 •     Σε αγκυλοποιητικές σπονδυλοπάθειες
   
 Ακριβώς επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η χειροπρακτική μπορεί να είναι ως και απαγορευτική, πρέπει πάντα ο θεραπευτής να παίρνει λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς.