Υδροθεραπεία - το νερό που θεραπέυει .
Eκτός από τη γνωστή ζωογόνο του δύναμη, το νερό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την εποχή του Iπποκράτη ακόμα. Σήμερα, οι θεραπείες με τη βοήθεια του νερού περιλαμβάνονται σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν υδροθεραπεία, που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στους χρόνιους μυϊκούς πόνους, τις ψύξεις, τα αρθριτικά κ.α.
Tα δινόλουτρα γίνονται σε μικρή μπανιέρα με ελεγχόμενη θερμοκρασία, όπου σχηματίζονται δίνες νερού (με τη βοήθεια ενός μοτέρ) όπως σε ένα τζακούζι και μέσα στην οποίο ο ειδικός, ανάλογα με το πρόβλημα, θα μας προτρέψει να βάλουμε το πόδι, το χέρι ή και ολόκληρο το σώμα μας για 10 με 30 λεπτά τη φορά.
Tο κρύο δινόλουτρο (με θερμοκρασία νερού 10-15 βαθμούς Kελσίου) δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά όσο το θερμό, ενδείκνυται όμως σε καταστάσεις όπως η απομάκρυνση ενός οιδήματος που επιμένει, όπως, για παράδειγμα, σε ένα διάστρεμμα.
Tο θερμό δινόλουτρο (το νερό είναι 37-45 βαθμούς για τα άνω άκρα, 37-40 βαθμούς για τα κάτω άκρα, 38-39 βαθμούς για όλο το σώμα) χρησιμοποιείται πολύ συχνά, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στη μείωση του μυϊκού σπασμού, άρα και του πόνου που προκαλεί, και παράλληλα κάνει και θεραπευτικό μασάζ. Tο θερμό δινόλουτρο βοηθά πολύ σε πόνους που οφείλονται σε μυϊκό σπασμό (πιασίματα, ψύξεις κλπ.) ή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έλλειμμα κίνησης, όπως είναι, για παράδειγμα, ένα κάταγμα όπου έχει περάσει η οξεία φάση, έχει δέσει το οστό, αλλά είναι δύσκολο να κινηθεί το μέλος.
Προσοχή ! Τα θερμά δινόλουτρα , όπως και όλες οι υπόλοιπες εφαρμογές με ζεστό νερό , απαγορεύονται όταν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή .