Η Οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) αποτελεί τη συχνότερη πάθηση των αρθρώσεων. Αφορά κυρίως τις μεγαλύτερες ηλικίες και προκαλεί σημαντικά προβλήματα πόνου και αναπηρίας. Το γόνατο είναι η πλέον συνήθης μεγάλη άρθρωση που προσβάλλεται, ενώ το ισχίο ακολουθεί. Η ΟΑ αυτών των δύο αρθρώσεων προσβάλλει περίπου το 10-25% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αντιμετώπιση και θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας γόνατος με το HIRO® LASER
Το HIRO® LASER είναι  ένα νέο σύστημα LASER υψηλής ισχύος, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά  για τη θεραπεία των εν τω βάθει εκφυλιστικών καταστάσεων, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα  γόνατος. Προκειμένου όμως να καταστεί αντιληπτή η σημασία της χρήσης του HIRO® LASER στη θεραπεία και αποκατάσταση της εν λόγω παθήσεως, είναι απαραίτητη η προγενέστερη κατανόηση της δομής της άρθρωσης  του γόνατος.
Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από την κάτω αρθρική  επιφάνεια του μηριαίου οστού (μηριαίοι κόνδυλοι) και την άνω αρθρική επιφάνεια της κνήμης (κνημιαίες γλήνες). Οι διάφορες ανωμαλίες των αρθρικών επιφανειών αντισταθμίζονται με τους σχετικά παχείς αρθρικούς χόνδρου.

Ο αρθρικός χόνδρος είναι μια μορφή συνδετικού ιστού. Αποτελείται από κύτταρα, τα χονδροκύτταρα, τα οποία βρίσκονται μέσα σε μια ημιδιάφανη γαλαζωπή ουσία, που ονομάζεται θεμέλια ουσία και η οποία εμπεριέχει άφθονες ίνες κολλαγόνου αλλά και άλλων ουσιών, όπως είναι οι πρωτεογλυκάνες. Η σύστασή του αυτή προσδίδει στον αρθρικό χόνδρο ολισθηρότητα, έτσι ώστε να «γλιστράει το ένα κόκαλο πάνω στο άλλο» αλλά και αντοχή σε πιέσεις και τάσεις. Όλα τα συστατικά που απαρτίζουν τον κυτταρικό χόνδρο ανανεώνονται με ρυθμό που μεταβάλλεται ανάλογα με την πάροδο της ηλικίας. Μετά την πάροδο της παιδικής ηλικίας, ο ρυθμός αναγέννησης του χόνδρου είναι χαμηλός. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις καθημερινές καταπονήσεις που δέχεται, έχει ως αποτέλεσμα την εκφύλιση του χόνδρου.
Έτσι, ο χόνδρος αρχίζει να υποφέρει, να αφυδατώνεται, να λεπτύνεται, να παρουσιάζει ρωγμές και να γίνεται ανώμαλος. Το κόκαλο τότε που βρίσκεται από κάτω αρχίζει να αντιδρά, καθώς γίνεται πιο σκληρό, πιο πυκνό ενώ αυξάνεται σε μέγεθος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να ξεπερνά τα όρια της άρθρωσης και να περιορίζεται έτσι το εύρος των κινήσεων αυτής.
Η εκφύλιση του χόνδρου ξεκινά σχετικά νωρίς, τα αποτελέσματα ωστόσο της κατάστασης αυτής εκδηλώνονται σε σχετικά μεγάλη ηλικία, κυρίως μετά την ηλικία των 55 ετών. Μολαταύτα, υπάρχουν και άτομα μικρότερης ηλικίας στα οποία εκδηλώνεται αρθρίτιδα, όπως για παράδειγμα οι αθλητές έπειτα από κακώσεις και τραυματισμούς στο γόνατο, ή άτομα των οποίων η εργασία απαιτούσε εν γένει συνεχή καταπόνηση των γονάτων. 

Είναι εμφανές πως στο πάσχον γόνατο ο χόνδρος έχει φθαρεί ενώ έχει μικρύνει το διάστημα ανάμεσα στα οστά (μεσάρθριο διάστημα).
Τα κύρια συμπτώματα και κλινικά σημεία της οστεοαρθρίτιδας είναι τα εξής: πόνος, ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό ότι δεν εμφανίζεται κατά την ανάπαυση ή το κάθισμα, παρά μόνο στις κινήσεις του γόνατος ή όταν η άρθρωση φέρει το βάρος του σώματος, όπως για παράδειγμα στο περπάτημα, κατά την ορθοστασία ή το ανέβασμα σκάλας κ.α., δυσκαμψία της άρθρωσης, δηλαδή δυσκολία στην κίνηση της  άρθρωσης μετά από ακινησία, η οποία είναι συνήθως ελαφριά (μπορεί ωστόσο να είναι και πολύ έντονη), διόγκωση της άρθρωσης, η οποία έχει το χαρακτηριστικό ότι είναι «σκληρή» στην ψηλάφηση, είναι δηλαδή οστικής προέλευσης και τέλος, παραμόρφωση της άρθρωσης, σύμπτωμα που αναπτύσσεται σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης.

Η θεραπευτική  αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας διακρίνεται σε:
• Συντηρητική θεραπεία
• Χειρουργική θεραπεία.
Η χειρουργική θεραπεία είναι η ριζική λύση στην οστεοαρθρίτιδα. Στη χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών με τεχνητά υλικά. Ωστόσο, καθότι τα τεχνικά αυτά υλικά, μετά την τοποθέτησή τους στον ασθενή, έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής (γύρω στα 10 χρόνια), η χειρουργική επέμβαση συνίσταται σε άτομα άνω των 65 ετών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο ταλαιπωρίας αυτών με νέα επέμβαση προκειμένου να αλλαχθούν.
Η συντηρητική θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος αναλύεται στη φαρμακευτική αγωγή, η οποία περιλαμβάνει χρήση τοπικών αλοιφών, αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, εγχύσεις μέσα στην άρθρωση και φυσικά φυσικοθεραπεία. Μέχρι τώρα, οι δυνατότητες της φυσικοθεραπείας περιορίζονταν κυρίως στην προσπάθεια ανακούφισης του ασθενούς και στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος της άρθρωσης. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν ήταν ικανοποιητικά κι αυτό γιατί κανένα, από τα διατιθέμενα φυσικοθεραπευτικά μέσα, δεν παρείχε τη δυνατότητα στο φυσικοθεραπευτή να επέμβει και να διορθώσει το κύριο αίτιο του προβλήματος, που είναι ο φθαρμένος αρθρικός χόνδρος, όπως προαναφέρθηκε.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο και μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές  έρευνες έχει αναπτυχθεί ένα νέο σύστημα laser, το HIRO® LASER,  το οποίο είναι σήμερα το μοναδικό φυσικοθεραπευτικό μέσο που μπορεί να δώσει τέτοια ποσά ενέργειας στον καταπονημένο αρθρικό χόνδρο και σε συγκεκριμένες συχνότητες έτσι ώστε:
α. να διεγείρει εν μέρει τον μηχανισμό αναγέννησης του χόνδρου (όπως αναλύθηκε ανωτέρω, ο αρθρικός χόνδρος δεν έχει ικανοποιητικό ρυθμό αναγέννησης με την πάροδο του χρόνου) και
β. να προκαλέσει ταχεία αντιφλεγμονώδη αντίδραση.
 Με τη χρήση του HIRO® LASER, ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο, ενώ παράλληλα βελτιώνεται άμεσα και αποτελεσματικά το βάδισμά του αλλά και το εύρος κίνησης της καταπονημένης άρθρωσης.
Ο αριθμός των θεραπειών που απαιτείται να πραγματοποιηθούν ανέρχεται συνήθως στις 18. Κάθε θεραπεία με το HIRO® LASER συνοδεύεται από θεραπεία με C.P.M. (μηχάνημα παθητικής κινητοποίησης), έτσι  ώστε να ανακτηθεί η ευκινησία του γόνατος, ενώ παράλληλα το κέντρο μας δημιουργεί για κάθε ασθενή ξεχωριστά ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων, αποκλειστικά ανταποκρινόμενο στις ανάγκες κάθε ασθενή ξεχωριστά, χάρη στην αρχή της Εξατομικευμένης θεραπείας, την οποία και αποκλειστικά εφαρμόζει. Για τη συντήρηση των αποτελεσμάτων, ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί επαναληπτική θεραπεία ανά εξάμηνο ή μία φόρα το χρόνο, συχνότητα που καθορίζεται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου σε κάθε ασθενή.