Shock wave

Θεραπεία με κρουστικό υπέρηχο των Trigger points


Trigger points-σημεία πυροδότησης πόνου

Το μυοπεριτονιακό σημείο πυροδότησης πόνου ή Myofacial trigger point είναι ένα υπερευαίσθητο σημείο στον μυ, το οποίο χαρακτηρίζεται σαν ενεργό όταν είναι επώδυνο στην πίεση ή προβάλει (αντανακλά) πόνο σε κάποια περιοχή του σώματος μακριά από αυτό, ενώ περιορίζει την κινητικότητα της περιοχής και ελαττώνει την μυϊκή ισχύ. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι αναφέρουν πόνο στο σημείο που βρίσκονται αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος. Κάθε trigger point αντανακλά πόνο σε συγκρεκριμένα σημεία, τα οποία πλέον έχουν επισήμως χαρτογραφηθεί. Σχεδόν στο 74% των περιπτώσεων,το σημείο πυροδότησης δε βρίσκεται εκεί που ο ασθενής νιώθει το σύμπτωμα.
Τα Trigger points διακρίνονται σε :
Ενεργά. Αναφέρουν πόνο και άλλες αισθήσεις και εμφανίζονται σαν αντίκτυπος μετά από έναν μυϊκό τραυματισμό, κακή στάση(καθιστική εργασία, άσχημη στάση στον ύπνο κ.α) ή λάθος βιομηχανική στο σώμα ,συχνά επαναλαμβανόμενη χρήση ενός μυ (σιδέρομα,διάφορα αθλήματα, κ.α) ή ερεθισμό κάποιου νεύρου.Κίνηση με μεγάλη ταχύτητα. Αυτού του είδος οι κινήσεις παρατηρούνται στα αθλήματα, σε ξαφνικές πτώσεις, τροχαία ατυχήματα .Ο πόνος υπάρχει και στην ανάπαυση και η ψηλάφηση τους είναι επώδυνη.
Ανενεργά. Πρόκεται για χρόνια trigger points που δεν είχαν αντιμετωπιστεί κατά την εμφανισή τους και μετά από περιόδους ύφεσης, εμφανίζουν εκ νέου τα συμπτώματα. Προκαλούν περιορισμό στην κίνηση του μυ και αδυναμία του. Παράγοντες επανενεργοποίησής τους μπορεί να είναι η υπέρχρηση του μυ ή η υπερβολική διάτασή του.

Τα κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζει ένα σημείο πυροδότησης πόνου είναι:
Τοπικός πόνος. Εμφανίζετε συνήθως στο σημείο του μικροτραυματισμού.
Προβαλλόμενος πόνος. Η ενεργοποίηση ενός σημείου πυροδότησης πόνου έχει ως αποτέλεσμα την προβολή του πόνου σε μια απομακρυσμένη περιοχή που είναι χαρακτηριστική για κάθε μυ.
Διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και την ιδιοδεκτικότητα. Μερικές από αυτές είναι: Ανατρίχιασμα, ζαλάδα, έλλειψη ισορροπίας, εμβοές.
Οίδημα και κυτταρίτιδα λόγο της κακής κυκλοφορίας του αίματος.
Απώλεια τριχών σε κάποια περιοχή του σώματος.
Διαταραχές ύπνου.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση των trigger points.
Στο κεντρο φυσικοθεραπείας μας εφαρμόζουμε καινοτόμες θεραπείες αντιμετώπισης των trigger points.Το θεραπευτικό σχήμα ξεκινάει με υπέρυθρη ακτινοβολία για να θερμάνουμε την πάσχουσα περιοχή και να την βοηθήσουμε να χαλαρώσει μεσα απο την κυκλοφορία του αίματος. Εν συνεχεία αφού βρούμε μέσο της ψηλάφησης το trigger point που προκαλεί τον μυοπεριτονιακό πόνο εφαρμόζουμε το Piezowawe® για να εξουδετερώσουμε τον πόνο και να μειώσουμε τον όγκο του trigger point. Η τεχνική επαναλαμβάνετε ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το σημείο για να έχουμε την πλήρη
απελευθέρωση του όπου αυτό είναι εφικτό.Ανάλογα με την κάθε περίπτωση,χρησημοποιούμε και την μέθοδο "ξηράς βελόνας" (dry needling) εισάγουμε μια πολύ λεπτή βελόνα στο trigger point προκαλώντας μυική απελευθέρωση. Η τεχνική αυτή δεν έχει καμία σχέση με τον κινέζικο βελονισμό.Η εφαρμογή κινησιολογικής ταινίας (kinesio taping) με συγκεκριμένο τρόπο και τεχνική έχει την ικανότητα να χαλαρώνει και να διατείνει τον μυ, λειτουργώντας υποβοηθητικά. Για να είναι αποτελεσματική η αγωγή μας πάντοτε μετά από την θεραπεία κάνουμε στο μυ ήπιου βαθμού διάταση και για να βελτιώσουμε την σωστή λειτουργία του μυός δείχνουμε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας, επίσης συμβουλεύουμε τους ασθενείς μας για το πρόγραμμα ασκήσεων για το σπίτι και τις οδηγίες ώστε να αποφευχθεί στον μέλλον παρόμοιο πρόβλημα στον μύ.