Η επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των τενόντων των μυών του αντιβραχίου, που προσφύονται στο ύψος του αγκώνα. Η φλεγμονή μπορεί να πλήξει είτε τους έξω πλάγιους τένοντες (έξω επικονδυλίτιδα, ο γνωστός “Tennis Elbow”), είτε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα (έσω επικονδυλίτιδα), και οφείλεται στην υπερβολική χρήση των μυών του βραχίονα.
Αυτή η τενοντίτιδα λόγω υπερβολικής καταπόνησης είναι συνήθης σε όσους παίζουν τένις, αλλά μπορεί να προκληθεί και από άλλες δραστηριότητες που απαιτούν έντονη προσπάθεια στο ύψος του αγκώνα. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στην εξωτερική ή την εσωτερική πλευρά του αγκώνα και μπορεί να ακτινοβολεί προς τα κάτω, κατά μήκος του αντιβραχίου μέχρι τον καρπό.Προφανώς, ο πόνος εντείνεται όταν ασκείται πίεση στην προσβεβλημένη περιοχή, κατά την κίνηση του καρπού ή όταν εκτελούνται διάφορες χειρονομίες, ακόμα και κοινότυπες, όπως η χειραψία. Επιπλέον, εξαιτίας της επικονδυλίτιδας, η δύναμη της λαβής του χεριού τείνει να εξασθενεί. Εάν ο πόνος δεν αντιμετωπιστεί, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί και με το πέρασμα του χρόνου να είναι αισθητός ακόμα και κατά την ανάπαυση.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Η θεραπεία προβλέπει την ανάπαυση του αγκώνα, την εφαρμογή πάγου και την πρόσληψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σε συνδυασμό με φυσιοθεραπείες, μεταξύ των οποίων η θεραπεία λέιζερ, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Σημαντική είναι, επίσης, η διόρθωση ενδεχόμενων λανθασμένων κινήσεων του βραχίονα, είτε βελτιώνοντας την τεχνική, στην περίπτωση των τενιστών, είτε βρίσκοντας εργονομικές λύσεις που επιτρέπουν την εκτέλεση των κινήσεων χωρίς περαιτέρω επιδείνωση των συμπτωμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ο πόνος δεν υποχωρεί, είναι πιθανό ο γιατρός να προτείνει την έγχυση κορτιζόνης, η οποία μειώνει τη φλεγμονή και συμβάλλει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, παρόλο που αυτή η θεραπεία φαίνεται να πλεονεκτεί λόγω της άμεσης δράσης, μακροπρόθεσμα είναι προτιμότερη η προσφυγή στη φυσιοθεραπεία.

Μερικές από τις προτεινόμενες μεθόδους είναι οι υπέρηχοι, η κινησιοθεραπεία, η χειροπρακτική, ο βελονισμός, η ιοντοφόρεση και η θεραπεία λέιζερ. Χρήσιμα είναι, επίσης, το βαθύ, κατά πλάτος μασάζ και η λειτουργική επανεκπαίδευση με stretching και ενδυνάμωση των εκτεινόντων μυών του καρπού. Η πρόσφατη δυνατότητα θεραπείας με το νέο λέιζερ Νd-YAG υψηλής έντασης (Hilterapia) προσφέρει πλεονέκτημα στους ασθενείς με επικονδυλίτιδα η οποία δεν καταπολεμάται με άλλες θεραπείες.


Θεραπεία με HILT
Αυτό απέδειξε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε άτομα προσβεβλημένα από επικονδυλίτιδα για διάστημα μεγαλύτερο των 6 εβδομάδων, τα οποία προηγουμένως είχαν δοκιμάσει και άλλου είδους θεραπείες. Ήδη μετά τις πρώτες 5 συνεδρίες παρατηρήθηκε μια ελαφρά μείωση του πόνου, ενώ, μετά το τέλος του πλήρους κύκλου των 10 συνεδριών, ο πόνος μειώθηκε περαιτέρω.
Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η πρόωρη επιστροφή σε μια έντονη δραστηριότητα πριν την πλήρη ανάρρωση μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή της πάθησης.