Κύφωση λέγεται όταν η φυσιολογική κυρτότητα της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ξεπερνάει τις 40ο. Οφείλεται σε διάφορα αίτια και διακρίνεται με βάση το κινητό ή μη της καμπύλης σε εύκαμπη ή δύσκαμπη, τη μορφή της καμπύλης σε ομαλή και σε γωνιώδη ή οξύαιχμη και τη ηλικία σε νεανική και γεροντική.Η νεανική κύφωση εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 12-16 ετών, συχνότερα αγόρια και εντοπίζεται στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Τα συμπτώματά της είναι ελαφρής πόνος και την συνοδεύει μια λόρδωση. Οι ώμοι πέφτουν προς τα εμπρός και κάτω, οι ωμοπλάτες προβάλλουν προς τα πίσω και η κοιλιά προς τα εμπρός.Σε ελαφρές περιπτώσεις συνιστάται σωστή στάση, ασκήσεις ραχιαίων μυών και κατάκλιση σε σκληρό στρώμα χωρίς μαξιλάρι σε θέση ύπτια ή πρηνή. Όταν ξεπερνάει τις 40ο η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η εφαρμογή ειδικά κατασκευασμένου ορθοπεδικού κηδεμόνα κύφωσης για 12 περίπου μήνες.

Η θεραπεία για την κύφωση είναι παρόμοια με αυτήν της σκολίωσης. Για ένα παιδί που αναπτύσεται οι ειδικές ζώνες στήριξης είναι συχνά αποτελεσματικές. Στον ηλικιωμένο ασθενή ή σε κάποιον με βαριά κύφωση, η ζώνη στήριξης δεν βοηθά. Επομένως, ο ασθενής πρέπει να κάνει ειδικές ασκήσεις ώστε να απαλύνει την πλάτη από τους πόνους.