Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δυο ημισεληνοειδή ινοχόνδρινα τμήματα, ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Χρησιμεύουν στην αύξηση της σταθερότητας του γόνατος, στην απορρόφηση των κραδασμών και στη βελτίωση της σχέσης επαφής μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων. Κάκωση ενός από τους μηνίσκους μπορεί να γίνει από βίαιη στροφική κίνηση ή να δημιουργηθεί προοδευτικά από επανειλημμένες μικροκακώσεις.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι πόνος ή απλή ευαισθησία κατά την πίεση στην έσω ή έξω αρθρική σχισμή ανάλογα με το μηνίσκο που έπαθε ρήξη. Όταν η ρήξη είναι επιμήκης με αναδίπλωση  τότε μπορεί να προκληθεί εμπλοκή της άρθρωσης του γόνατος σε κάμψη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης έκταση του γόνατος. Άλλα συμπτώματα είναι η διόγκωση του γόνατος, το αίσθημα βάρους στο γόνατο και η αστάθεια.

Θεραπεία
Σε αμφίβολες περιπτώσεις με ελαφρά και ανεκτά ενοχλήματα η αντιμετώπιση είναι συντηρητική , συνίσταται  επίδεση με ελαστικό επίδεσμο, ανάπαυση, χορηγούνται παυσίπονα και ασκήσεις τετρακέφαλου. Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχει σαφής διάγνωση με σαφή και έντονα ενοχλήματα και κυρίως σε περίπτωση εμπλοκής της άρθρωσης επιβάλλεται η χειρουργική θεραπεία. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες επεμβάσεις για ρήξη μηνίσκων γίνονται αρθροσκοπικά, όπου είτε αφαιρείται τμήμα του μηνίσκου είτε γίνεται συρραφή της ρήξης αυτού.

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση
Πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία των διαφόρων παθολογιών του γόνατος που προκαλούν πόνο, κατέχουν οι φυσιοθεραπείες.Η αναλγητική και βιοδιεγερτική δράση είναι χρήσιμες και για τη θεραπεία της κάκωσης του μηνίσκου. Η Hilterapia επιτρέπει την εξασφάλιση γρήγορης ανταπόκρισης στο σύμπτωμα του πόνου. Επιπλέον, η ικανότητά της να δρα σε βάθος επιτρέπει την άσκηση της βιοδιεγερτικής δράσης κατευθείαν στους χόνδρινους ιστούς. Πειραματικές έρευνες αποδεικνύουν την ικανότητά της να διεγείρει την παραγωγή χόνδρινου ιστού, ενώ οι πρώτες κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν την ευεργετική της δράση στα συμπτώματα, κυρίως στον πόνο, αλλά, εν μέρει, και στις αιτίες.Η βιοδιεγερτική δράση της Hilterapia πάνω στα κύτταρα του χόνδρινου ιστού (χονδροκύτταρα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία της χονδροπάθειας.