Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα αιφνίδιο γεγονός που προκύπτει από ξαφνική βλάβη στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλεί ξαφνική βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό και συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μπλοκάρεται από θρόμβο αίματος ή σωματίδια ή διαρρηγνύεται. Τα νευρικά κύτταρα στερούνται οξυγόνου και νεκρώνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Σα συνέπεια, οι σωματικές λειτουργίες που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο αυτών των νευρικών κυττάρων θα αποτύχουν.
Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου συχνά είναι μόνιμες, γιατί τα νεκρά νευρικά κύτταρα δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Σε ασθενείς που έχουν υποστεί οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγάλο αγγείο, 120 εκατ. νευρώνες, 830 δις. συνάψεις και 714 χλμ εμμύελων ινών χάνονται κάθε ώρα. Κάθε λεπτό καταστρέφονατι 1,9 εκατ. νευρώνες, 14 δις συνάψεις και 12 χλμ εμμύελων ινών. Σε σύγκριση με το φυσιολογικό ποσοστό απώλειας νευρώνων σε εγκέφαλο που γερνά, ο ισχαιμικός εγκέφαλος γερνά 3.6 χρόνια για κάθε ώρα χωρίς αγωγή.

Είδη εγκεφαλικών επεισοδίων
Υπάρχουν δυο κατηγορίες εγκεφαλικού επεισοδίου:
Το ισχαιμικό προκαλείται από θρόμβους αίματος ή άλλα σωματίδια στα αγγεία του εγκεφάλου. Είναι γνωστό σαν εγκεφαλικό εμβολικό επεισόδιο και αποτελείτο 80% του συνόλου. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συχνά συμβαίνουν τη νύχτα ή το πρωί.
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια προκαλούνται από διάρρηξη αγγείων. Είναι ενδοκρανιακή ή υπαραχνεοειδής αιμορραγία. Η ποσότητα της αιμορραγίας καθορίζει τη σοβαρότητα του επεισοδίου.

Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου:
Από κλινική άποψη το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι απλή πάθηση, αλλά ομάδα συμπτωμάτων που μπορούν να διαφέρουν σημαντικά στη βαρύτητα και στη διάρκεια.
Μπορεί να περιλαμβάνουν:
Αιφνίδια αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι ή πόδι, ειδικά στη μια πλευρά του σώματος
Αιφνίδια σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση
Αιφνίδιο πρόβλημα όρασης στο ένα ή και στα δυο μάτια
Αιφνίδιο πρόβλημα στη βάδιση, ζαλάδα, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
Αιφνίδιο δυνατό πονοκέφαλο αγνώστου αιτίας
Αιφνίδια έναρξη σπασμών
Αιφνίδια απώλεια συνείδησης

Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση
Ο βασικός στόχος της φυσικοθεραπείας στην αποκατάσταση των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η βελτίωση των κινητικών δυσλειτουργιών των ασθενών με σκοπό την ανεξαρτησία τους και την επανένταξη τους στο οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον.Ο φυσιοθεραπευτής κάτω από τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού , συνεργάζεται με τον εργοθεραπευτή, τον ψυχολόγο, τον λογοθεραπευτή και τον κοινωνικό λειτουργό με σκοπό την ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ασθενούς.