Καθίστε αναπαυτικά σε μια καρέκλα και κοιτάτε μπροστά Κάμψτε τον αυχένα σας προς τα κάτω, όπως στην εικόνα, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα μετρώντας έτσι 1…2…3…4, για 2 επαναλήψεις.Επαναφέρατε στην αρχική θέση. Έπειτα εκτείνετε τον αυχένα προς τα πίσω, όπως στην εικόνα, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα μετρώντας έτσι 1…2…3…4, για 2 επαναλήψεις.Επαναφέρατε στην αρχική θέση (εικόνες 1,2,3)

Στρέψτε το κεφάλι προς τα δεξιά, με το δεξί χέρι πιάστε το πιγούνι σας όπως στην εικόνα και εφαρμόστε πίεση με κατεύθυνση προς τα δεξιά, μέχρι τα όρια του πόνου, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και αφήστε, επαναλάβετε γα δεύτερη φορά. Συνεχίστε, στρέφοντας το κεφάλι προς τα αριστερά, πιάνοντας το πιγούνι με το αριστερό σας χέρι και εφαρμόζοντας πίεση προς τα αριστερά, μέχρι τα όρια του πόνου, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και αφήστε, επαναλάβετε γα δεύτερη φορά.(εικόνες 4,5)

Στη συνέχεια κάμψτε τον αυχένα προς τον δεξιό ώμο, ώστε το αυτί και ο δεξιός ώμος να πλησιάσουν, με το δεξί χέρι ακουμπήστε στο κεφάλι όπως στην εικόνα και εφαρμόστε ελάχιστη πίεση προς τα κάτω όπως δείχνει το βέλος, μέχρι τα όρια του πόνου, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και αφήστε, επαναλάβετε γα δεύτερη φορά. Ακολουθήστε τις ίδιες κινήσεις με την αριστερή κάμψη του κεφαλιού, μέχρι τα όρια του πόνου, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και αφήστε, επαναλάβετε γα δεύτερη φορά.(εικόνα 5,6)

Κοιτώντας μπροστά ακουμπήστε τη παλάμη στο μέτωπό σας και εφαρμόστε ελαφριά πίεση με κατεύθυνση προς τα ΠΙΣΩ, ενώ το κεφάλι φέρνει αντίσταση προς τα ΕΜΠΡΟΣ , κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και αφήστε, επαναλάβετε γα δεύτερη φορά. Κοιτώντας μπροστά τώρα ακουμπήστε τη παλάμη σας στο πίσω μέρος του κεφαλιού όπως στη εικόνα και εφαρμόστε πίεση προς τα ΕΜΠΡΟΣ ενώ το κεφάλι φέρνει αντίσταση σπρώχνοντας προς τα ΠΙΣΩ, κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα και αφήστε, επαναλάβετε γα δεύτερη φορά (εικόνα 7,8)

Δέστε τις άκρες του λάστιχου από ένα σταθερό αντικείμενο ενώ το πρόσθιο μέρος του καλύψτε το με χαρτί, Από όρθια θέση πιάστε με το στόμα σας το λάστιχο όπως στην εικόνα 9, ακουμπήστε τα χέρια σας στον τοίχο και τραβήξτε προς τα πίσω όπως στην εικόνα 10 (Προσοχή!! Σε αυτή την άσκηση είναι σημαντικό να νιώθετε, ότι εργάζονται οι πίσω μύες του αυχένα και όχι του λαιμού-στερνοκλειδομαστοειδής.)

Από όρθια θέση κοιτάτε μπροστά, τοποθετήστε τον δείκτη του χεριού σας στο πιγούνι σας όπως στην εικόνα 11, κρατώντας σταθερό τον δείκτη φέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω με την φορά του βέλους, έτσι ώστε να σχηματίζεται προγούλι. Είναι καλό η άσκηση να γίνεται μπροστά σε καθρέφτη, εικόνα 12.

Προσοχή!! Οι παραπάνω ασκήσεις ενδείκνονται σε αρχικό στάδιο της πάθησης, εάν προκαλούν πόνο να σταματήσετε αμέσως και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φυσικοθεραπευτή σας .