Μια συχνή αιτία πόνου γονάτου στους εφήβους είναι το σύνδρομο του Osgood-Schlatter, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πόνου και οιδήματος της οστικής προεξοχής που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιγονατίδα (κνημιαίος κόνδυλος) και οφείλεται σε φλεγμονή του άκρου του κνημιαίου οστού, που δεν έχει οστεοποιηθεί πλήρως. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν το αγόρι (συνήθως προσβάλλει τα αγόρια) ασκείται, ειδικά με το τρέξιμο ή τα άλματα, και βελτιώνεται με την ανάπαυση. Γενικά, διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες και μπορεί να επανεμφανιστεί, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάπτυξης του εφήβου.Πρόκειται για άσηπτη νέκρωση του κνημιαίου κυρτώματος, το οποίο αποσπάται λόγω καταπόνησης της κνημιαίας απόφυσης από την έλξη που ασκεί ο καταφυτικός τένοντας της επιγονατίδας. Στο 30% των περιπτώσεων είναι αμφοτερόπλευρη και ενίοτε συνδυάζεται με επιφυσιολίσθηση.

Συμπτώματα

Χαρακτηρίζεται από διαλείποντα πόνο στο γόνατο, ο οποίος σχετίζεται και επιδεινώνεται με τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα το γονάτισμα, κάθισμα οκλαδόν ή διαδοχικά άλματα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε φάσεις ταχείας σκελετικής ανάπτυξης και υποχωρούν αυτόματα σε διάστημα 12-24 μηνών, αν και ενίοτε συνεχίζονται και στην ενηλικίωση.

Φυσικοθεραπευτική αγωγή

Για την ανακούφιση του πόνου, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη/αναλγητικά φάρμακα.
Πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία των διαφόρων παθολογιών του γόνατος που προκαλούν πόνο, κατέχουν οι φυσιοθεραπείες.Η αποκατάσταση προβλέπει ανάπαυση, αποχή από δραστηριότητες που προκαλούν πόνο, την εκτέλεση ασκήσεων έκκεντρης ενδυνάμωσης του μυ, τη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου μέσω του μασάζ και των διατάσεων και την προσφυγή στη θεραπεία λέιζερ, συγκεκριμένα στην Hilterapia. Εκτός του ότι εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα στον πόνο, το λέιζερ HILT® πράγματι ασκεί βιοδιεγερτική δράση και επιταχύνει τις διαδικασίες παραγωγής του κολλαγόνου, που επιτρέπουν την ανασυγκρότηση ενός υγιούς τένοντα.